Clicker: een wondermiddel of ..

Clicker: een wondermiddel of ..

Clicker als tovermiddel

Clicker als tovermiddel

Is de clicker nu een apparaatje, of een methode of zelfs een wondermiddel? Bij de vraag hoe er op hondenscholen getraind wordt komt regelmatig de reactie dat er gewerkt wordt met de clickermethode.

Het antwoord zegt wellicht meer over die instructeur (m/v) of instelling dan in eerste instantie bedoeld is. Met een antwoord als ‘hondvriendelijk’ kun je in principe al meer kanten uit.

Neemt niet weg dat er soms wat kritischer, met wel een open geest, naar verschillende trainingsmethoden gekeken mag worden.

‘Met de clicker leer je de hond juist om niet te luisteren!’

Wat klopt er wel of niet aan deze stelling?

Spelregels die regelmatig terug komen: click is lekkers, click slechts voor één oefening per trainingssessie en (hier als laatste in deze serie) click betekent einde oefening. Dus als consequentie hiervan mag de hond stoppen met luisteren en naar eigen inzicht andere activiteiten, of dezelfde, gaan ontplooien.

Gelukkig zijn er veel onderzoeken uitgevoerd om meer en meer gaan te begrijpen waarom honden iets doen of juist niet als gevolg van bewuste training.

Als een van de conclusies kwam naar voren dat de stelling ‘honden leren sneller met behulp van clickertraining’ niet kan worden bewezen.

Wel kwam het vermoeden naar voren dat de clicker mensen beter maakt als trainer. Daarom kan het best nuttig zijn dat deze manier van trainen geaccepteerd is.

Zie ‘de wijsheid van honden’ door Brian Hare en Vanessa Woods ISBN9789026323980.

Kan de stelling over het beter worden als instructeur ook omgedraaid worden? Wordt een goede instructeur slechter of gemakzuchtiger als hij/zij de clicker als methode gebruikt?

Het is een bekend gegeven dat de clicker geen 100% score oplevert. Dat heeft natuurlijk een aantal oorzaken. Het wordt verkeerd uitgelegd of toegepast al of niet onder leiding van een instructeur. Als een instructeur een clicker begrijpt voor 90% maar het door de mensen (onervaren trainers) slechts voor 60% wordt begrepen, wat is dan het resultaat naar de hond toe? Veel effect van de clicker gaat dan ook verloren door een verkeerd gebruik en dat is vooral jammer voor de hond. Als je de clicker gebruikt, gebruik deze dan goed. Doe het anders op een andere manier!

Lees ook de andere blogs over verschillende onderwerpen

Lees ook Honden trainen is het een truc? en Gedrag honden en lichaamstaal gaan hand in poot.


Leave a Reply