Gedrag honden en lichaamstaal gaan hand in poot

Gedrag honden en lichaamstaal

Gedrag honden en lichaamstaal gaan hand in poot

Gedrag honden en lichaamstaal

Gedrag honden en lichaamstaal gaan hand in poot klinkt grappig. Maar meer en meer dringt het besef door dat ‘temmen’ van honden met behulp van straf en beloning niet tot de beste resultaten leidt. Lichaamstaal, respect en vertrouwen zijn de sleutelwoorden waarvan de moderne trainer én manager van bedrijven zich bedienen. Het beoogde doel wordt sneller bereikt en ieder individu is trots op zijn of haar bijdrage.

Bescherming

Talloos zijn de beschrijvingen van beschermend gedrag naar nakomelingen op zeer jeugdige leeftijd in het hol, de kudde of roedel, De betrokken ouders gaan soms letterlijk door het vuur met gevaar voor eigen leven. Ook de bescherming van partners staat hoog in het vaandel. Omdat onze honden geen spreektaal beheersen, doen zij het met lichaamstaal en het is verbazingwekkend hoe weinig geluid daarbij over het algemeen gemaakt wordt. Geluiden zijn meer imponeer of oproepsignalen om zich aan te sluiten.

Willen of moeten

Geef honden en ook mensen keuzemogelijkheden en zij zullen zich daarna zeer loyaal gedragen naar de geldende regels. Het is en was immers een eigen keuze. Dit in tegenstelling tot het ‘moeten’ uitvoeren van handelingen.Leer de taal van uw favoriete huisdier en nieuwe werelden gaan open voor u en uw hond. Ongekende prestaties, loyaliteit en trouw zijn ook uw deel. De strijd tussen het willen opereren als individu en het deel uitmaken van een groep is geen conflict meer maar een uitdaging. De behoefte aan veiligheid regelt dit systeem van keuzes maken.

Lichaamstaal

Bij mensen geldt lichaamstaal als voornaamste bron om informatie te accepteren of juist niet. Meer dan het gesproken woord wegen wij de boodschap op basis van andere signalen die de afzender ons verstrekt. Bij honden is dit niet anders. Vooral bij onze gedomesticeerde huisdieren, zoals honden ook wel genoemd worden, zijn de signalen goed waar te nemen omdat zij dicht bij ons zijn. De kunst is om het ons eigen te maken en te begrijpen.

Veel bedrijven zien inmiddels in dat beloning beter werkt dan straffen en strakke voorschriften en dat als gevolg daarvan het saamhorigheidsgevoel enorm toeneemt. Vooral als er sprake is van plotselinge omstandigheden die handelend optreden vereisen, treedt een enorme teamprestatie in werking. Wij kunnen veel leren van onze honden.

Lees ook: Honden trainen: is het een trukendoos of schaakspel? of Gedragsverandering tips voor honden(trainers)


Leave a Reply